Decentralized Finance, afgekort DeFi, is een verzamelnaam voor gedecentraliseerde financiële diensten. Met behulp van gedecentraliseerde (blockchain) technologieën kan de huidige financiële dienstverlening worden verbeterd door de processen transparanter, betrouwbaarder, goedkoper en decentraal te maken. Decentralized Finance heeft dus een groot aantal voordelen, maar er zijn ook risico’s. Door sommigen wordt DeFi gekscherend het nieuwe wilde westen van de cryptowereld genoemd.
Hoe werkt Decentralized Finance?
We leggen de werking van Decentralized Finance uit aan de hand van een simpel voorbeeld van crypto lending:
In de huidige situatie ga je naar een leningverstrekker voor een lening. Aan de hand van jouw identiteit en financiële status bepaalt een medewerker van de leningverstrekker of de lening kan worden verstrekt. Dit proces kost tijd en geld. Bovendien bepaalt de leningverstrekker de voorwaarden en kan er sprake zijn van menselijke fouten en onterechte afwijzing.
Met behulp van Decentralized Finance technologieën kan het bovenstaande leenproces worden verbeterd, waardoor het goedkoper en transparanter wordt om een lening af te sluiten. In een zogenaamd smart contract, die voor iedereen toegankelijk en inzichtelijk is, worden voorwaarden, bijvoorbeeld het rentepercentage en het onderpand (in de vorm van cryptomunten), vastgelegd. Wil jij een lening afsluiten volgens de voorwaarden van het smart contract ? Dan kun je de lening verkrijgen zonder tussenkomst van een derde partij.
Smart contract
Zoals hier boven uitgelegd, wordt er gebruik gemaakt van slimme overeenkomsten, de zogenaamde smart contracts. Dit zijn programmeerbare adressen, waarin wordt vastgelegd wat er gebeurt als er (een bepaalde hoeveelheid) assets naar het adres wordt gestuurd. De vastgelegde handelingen worden geautomatiseerd uitgevoerd als de assets door het adres zijn ontvangen.
Voordelen van DeFi
- Er is geen papierwerk nodig, want alles is geprogrammeerd en wordt geautomatiseerd geregeld in het digitale smart contract.
- Iedereen ter wereld die aan de voorwaarden van het contract voldoet, kan deelnemen.
- De contracten zijn voor iedereen inzichtelijk en transparant.
- Decentraal, waardoor er geen eigenaar is die invloed kan uitoefenen.
Risico’s van DeFi
Hoewel Decentralized Finance de nodige voordelen kent, is het op dit moment nog niet geheel risicoloos.
- Verantwoordelijkheid wordt verlegd: Was het eerder een tussenpersoon die de uiteindelijke beslissing nam, nu ben jij als gebruiker zelf verantwoordelijk voor de handelingen die je verricht. Omdat de technologieën, zeker op dit moment, nog erg complex en nog niet erg gebruiksvriendelijk zijn, kunnen er gemakkelijk fouten worden gemaakt, die niet kunnen worden hersteld.
- Bugs: De technologieën zijn vrij nieuw en ondanks dat ze meestal uitgebreid zijn getest, worden er soms toch bugs gevonden. Soms zijn de bugs vrij onschuldig, maar in andere gevallen kunnen kwaadaardige hackers de bugs misbruiken om assets te stelen.
- Niet helemaal decentraal: Hoewel de technologieën decentraal zijn, verlopen de transacties vaak via gecentraliseerde platformen.