Het is je waarschijnlijk al wel opgevallen dat de koers van de token (LINK) van ChainLink in de laatste maanden geëxplodeerd is. Bedroeg de prijs van één token op 1 januari nog minder dan 2 euro, op het moment van schrijven bedraagt de prijs ongeveer 13,50 euro. Afgelopen week behaalde LINK zelfs een all time high van meer dan 16 euro. Wat is ChainLink eigenlijk, wat is hun doel en waarom explodeerde de prijs van deze token in de laatste maanden? In dit artikel geven we je daarover meer informatie.
Wat doet ChainLink?
Met behulp van smart contracts kunnen handelingen op een fraudebestendige wijze worden uitgevoerd op gedecentraliseerde infrastructuur, zoals blockchain. De ontwikkelaar van Ethereum, Vitalik Buterin, implementeerde deze slimme contracten voor het eerst, met als beperking dat ze alleen binnen het bestaande netwerk kunnen worden gebruikt.
Het breder, dus ook buiten het bestaande netwerk, inzetten van smart contracts vereist een technische uitdaging. Deze technische uitdaging wordt connectivity genoemd. Vrij vertaald betekent het dat smart contracts (on-chain) moeten kunnen communiceren met de rest van de wereld (off-chain). ChainLink wil de oplossing zijn voor dit connectiviteitsprobleem en smart contracts voor iedereen toegankelijk maken. Hiervoor maken ze gebruik van decentrale oracles die de data van externe bronnen op de juiste manier omzetten. In de introductie van ChainLink’s whitepaper omschrijven ze hoe ze dat beogen te bereiken.
We propose a solution to the smart contract connectivity problem in the form of ChainLink, a secure oracle network. What differentiates ChainLink from other oracle solutions is its ability to operate as a fully decentralized network. This decentralized approach limits the trust in any single party, enabling the tamperproof quality valued in smart contracts to be extended to the end-to-end operation between smart contracts and the APIs they rely on. Making smart contracts externally aware, meaning capable of interacting with off-chain resources, is necessary if they are going to replace the digital agreements in use today.
In het kort wil ChainLink dus een oplossing zijn voor het connectiviteitsprobleem. Ze willen zich onderscheiden door een gedecentraliseerde aanpak met behulp van decentrale oracles met als doel de huidige digitale contracten in de toekomst (op grote schaal) te vervangen door smart contracts.
Wil je de hele whitepaper van ChainLink lezen? Deze vind je hier.
Waarom decentraal?
Gecentraliseerde bedrijven hebben een eigenaar en als we slimme contracten via zo’n gecentraliseerde partij laten lopen, moeten we er vanuit gaan dat het bedrijf in kwestie het beste met ons voor heeft. Omdat de smart contracts blindelings worden uitgevoerd, zou het bedrijf in theorie namelijk misbruik kunnen maken door het contract te voeden met verkeerde data om er op die manier zelf beter van te worden. Als er geen eigenaar is, zoals in een gedecentraliseerd netwerk, is er geen eigenaar meer die misbruik kan maken.
Toch kleeft er ook een nadeel aan het gebruik van decentrale oracles. Met een decentrale oracle wordt verbinding gemaakt tussen een smart contract en een externe bron. Echter, de eigenaar van de externe bron kan nog steeds misbruik maken door verkeerde data aan te leveren aan de oracle. Om deze vorm van misbruik te voorkomen, wil ChainLink gebruik maken van meerdere betrouwbare bronnen die dezelfde data aanleveren (bijv. Coingecko en Coinmarketcap voor prijzen). Maakt een externe bron misbruik van zijn positie door verkeerde data aan te leveren? Dan wordt door de oracle opgemerkt dat de data die afkomstig van de frauduleuze bron niet meer nauwkeurig overeenkomt met de data van andere, wel betrouwbare, bronnen.
LINK, de token van ChainLink
ChainLink maakt gebruik van de token LINK. Deze token is geen ERC20 token, maar een ERC677 token en maakt dus gebruik van de Ethereum blockchain. De token wordt gebruikt om node (software die wordt gebruikt om informatie te verzenden) eigenaren te betalen voor het aanleveren van data voor smart contracts, maar kan uiteraard ook dienen als investering of om te handelen.
Waarom is de prijs zo hard gestegen?
Als je je bezig houdt met cryptocurrency en decentralized finance zal het je niet zijn ontgaan dat de prijs van de LINK token enorm hard is gestegen in de laatste maanden. Dat de prijs zo hard is gestegen, is onder andere op onderstaande manieren te verklaren:
- Partnerschappen en intergraties: op het moment van schrijven heeft ChainLink al meer dan 200 partnerschappen (waaronder Swift, Gartner, Cornell) en 30 volledige intergraties (waaronder Harmony, NEAR en Bancor). Alleen in 2020 zijn er al meer dan 100 partnerschappen bijgekomen.
- Marktwerking en media: ChainLink bestaat nog niet zolang en vroege investeerders houden hun tokens vast. Tegelijkertijd neemt de vraag toe, vooral door de exposure in de media, waardoor de prijs (enorm) hard is gestegen.
- Staking: Hoewel het nog niet zover is, gaan er geruchten dat staking in een later stadium mogelijk wordt. Als je je tokens voor een bepaalde tijd vastzet, ontvang je hier rente over.